Mereka Menyayangi Kucing

28 Januari 2011 7:57 PG

Kebaikan Membela Kucing Kepada Manusia

Views


Mungkin kita semua tidak menyedari banyak faedah yang dapat diperolehi dengan membela dan menyayangi kucing. Jom kita sama-sama review manfaat membela kucing terhadap manusia.

1. Menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dan serangan jantung
Sebuah kajian dari University of Minnesota mendapati bahawa mereka yang tidak mempunyai kucing adalah antara 30 dan 40 peratus lebih tinggi untuk meninggal akibat penyakit yang melibatkan sistem kardiovaskular  daripada mereka yang mempunyai  kucing.  Risiko untuk seorang pemilik kucing mati akibat serangan jantung juga adalah sangat rendah

2. Meningkatkan fungsi  sistem imun (Daya Tahan Penyakit)
Membela  kucing dapat membantu meningkatkan fungsi kekebalan tubuh anda. Hubungan antara kucing dan pemilik kucing dapat meningkatkan  sistem kekebalan tubuh seseorang pemilik kucing.

3. Mencegah Alergi
Jika anda akan mempunyai bayi, mungkin anda patut mempertimbangkan untuk membela kucing .  Membela kucing dapat membantu anda mencegah alergi pada anak anda. Ada beberapa kajian yang baru lahir yang hidup dengan haiwan kesayangan dapat mengelakkan alahan  berkembang.

4. Membantu mencegah asma pada anak
Selain membantu untuk mencegah alergi berkembang terhadap anak anda, ada beberapa bukti bahawa hidup dengan kucing juga boleh membantu mencegah asma pada anak-anak. Memiliki kucing pada usia awal anak anda dapat membantu mereka untuk mengelakkan risiko menghidap asma. Ini kerana sentuhan antara anak anda dengan kucing dapat membantu mengatasi masalah pernafasan.

5. Mengurangkan Tekanan Darah
Percayakah anda dengan hanya dengan mengusap-ngusap  kucing dapat membantu  menurunkan tekanan darah. Mereka yang mempunyai haiwan kesayangan, menurut State University of New York di Buffalo kajian, lebih cenderung memiliki tekanan darah lebih rendah daripada mereka yang tidak mempunyai haiwan peliharaan.

6. Menurunkan Kolestrol
Berdasarkan kajian  pemilik kucing memiliki kolestrol lebih rendah daripada mereka yang tidak mempunyai kucing sendiri. Sebuah penelitian 2006 di Kanada menunjukkan bahawa memiliki kucing sebenarnya lebih berkesan dalam menurunkan kolestrol daripada memakan ubat-ubatan kimia.

7. Mengurangkan risiko Mendapat Stroke
Prospek mempunyai stroke adalah menakutkan. Jika anda prihatin tentang mengalami serangan stroke, anda boleh mempertimbangkan untuk membela kucing. Memiliki kucing dapat mengurangkan risiko stroke. Sebuah kajian di Universiti Minnesota mendapati bahawa pemilik kucing dapat mengurangkan risiko mendapat stroke.

8. Mengurangkan stress (tekanan perasaan) dan rasa cemas
Memiliki kucing boleh membantu mengurangkan stress dalam hidup anda. Banyak manfaat psikologi jika kita membela kucing, dan salah satunya adalah menghilangkan stress. Dengan menjaga  binatang atau berbicara dengan kucing anda, boleh membantu anda merasa lebih tenang dan mengurangkan tahap stres. Kehadiran seekor kucing bersama anda dapat membantu anda menenangkan diri anda kerana anda menikmati cinta tanpa syarat dari seekor kucing.

9. Menjadikan mood anda dalam keadaan “cool”
Dalam banyak kes, berinteraksi dengan haiwan kesayangan boleh membantu memperbaiki mood anda. Ini termasuk kucing. Memiliki kucing dapat membantu anda merasa lebih baik secara umum, dan meningkatkan mood anda.

10. Dapat membantu pesakit-pesakit Autis
Mereka dengan autisme mempunyai kesulitan berkomunikasi dalam cara yang sama seperti orang lain. Memiliki kucing benar-benar dapat membantu dalam kes ini. Ada kejadian di mana kucing telah berperanan dalam terapi untuk anak-anak autis.

11. Mengurangkan Kesepian
Hubungan persahabatan antara manusia dan kucing dapat membantu mereka yang kesepian. Hanya dengan memiliki kucing di rumah dan menghabiskan masa bersama boleh membantu mengurangkan rasa sunyi.

Artikel diterjemah dan diolah dari: http://mritechnicianschools.net
Picture: Facebok KSK

14 Comments On "Kebaikan Membela Kucing Kepada Manusia"

27 Januari 2011 7:23 PG

waa ada jugak penah dengar sal nih .
kucing kucing anda mmg sgt lah comeyyy . syggg giloshh dekat kucin .heheh

asma putriey Says:
27 Januari 2011 8:33 PG

ohho !
brtuah sy bela kcing2.. ;)

27 Januari 2011 11:37 PG

klu sy dok umah sorang2, kucing la jd peneman sy...

meowwmania Says:
27 Januari 2011 3:55 PTG

benar semua yg tersebut di atas itu..

LOVE CAT! SAVE CAT! ;)

alina neko Says:
27 Januari 2011 4:19 PTG

kan best kalo sume org sedar pasal hakikat ni~

McCat Says:
27 Januari 2011 4:33 PTG

wow..1st time dengar kucing blh cegah asma pada kanak2...tak sangka eh..org slalu ckp bulu kucing beri prob pada penafasan.

27 Januari 2011 11:14 PTG

wahh menarik. nak copy bley?

SABRINA Bree Says:
29 Januari 2011 3:37 PG

Hi owner blog... nice entry..!

And paling happy sebab u letak gambar my calico kitten, sandy kat atas tu... :)


with love from MY PASSION FOR PERSIANS :)

mia.lia Says:
11 Februari 2011 3:27 PTG

kcing mmg mngurangkan stress
ase sronok je kalau ade kcing
bole leka kkdg :D

Melati Says:
15 Februari 2011 5:02 PG

saya adalah pecinta kuciiingg! kucing pun cintakan saya jugak =)) heheee

anis Says:
16 Februari 2011 8:58 PG

hmm, yg no 4 tu, x kena la ngan anis..
anis start bela kucing sndiri since 4 thun, tp bla da besar kna asma plak...tp still bela je kucing, x kesah asmanya..hehe

arzme Says:
29 Mei 2011 8:48 PTG

wah.beshnye artikel.izinkan sy share ea mnde ni (^_^)

Tanpa Nama Says:
10 Ogos 2011 10:32 PTG

Minta maaf, just nk bertanya..org yg tgh mengandung x elok pelihara kucing, btol ke? tapi kenapa?

Tanpa Nama Says:
5 September 2012 3:05 PG

byk jgk kebaikan bela kucing nih. nk copy boleh ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

khidmat masyarakat

Blog Archive

Blogger Templates

thnx my visitors

page view