Mereka Menyayangi Kucing

18 Mac 2011 11:51 PTG

Komunikasi Kucing Melalui Sentuhan Dan Bau

Views


Sentuhan dan bau juga memainkan peranan penting dalam komunikasi kucing dewasa. Jika anda perhatikan, dua ekor kucing yang dipelihara oleh seorang pemilik akan sentiasa tidur berhampiran satu sama lain. Ia juga menggeselkan muka dan pipi sesama sendiri apabila ia berjumpa. Oleh kerana kucing anda tidak dapat menggeselkan mukanya ke muka anda,ia akanmenggeselkan mukanya di kaki anda untuk bertukar bau atau scent. Kucing juga akan meninggalkan bau atau menanda kawasan melalui tapak kaki, mencakar atau menggeselkan badan kepada sesuatu objek.


source:
Dr. Maizatul Azlina Binti Abd. Mulok 
(DVM, UPM Serdang)
Institut Veterinar Malaysia, Kluang
Picture: theonlyperception, chezzburger

7 Comments On "Komunikasi Kucing Melalui Sentuhan Dan Bau"

azureEn Says:
19 Mac 2011 12:39 PG

cm doremon je tgk gamba yg first tu =D

sbb tu la kan kuceng dari jauh da boleh bau tuan dye.. ^^

DeQdEq Says:
19 Mac 2011 2:26 PG

ala...xder butang like...baru nak like entri ni...

Ikah Says:
19 Mac 2011 4:01 PG

dier boleh gesel ke muka kita time kita tido/baring..manja bebenor...

meowwmania Says:
19 Mac 2011 8:30 PTG

suka bila kucin gesel gesel camtu, macam manja sgt :)

anis Says:
20 Mac 2011 3:17 PG

aah, klu kta bru bwa kucing bru ke umah, kna biasakan kucing2 kta ngan bau diorg dlu, bru bole satukan diorg...klu x msti gduh pny...hihi

20 Mac 2011 4:15 PG

kucing sy pun br berabak..ketot namaya..

cikmamal Says:
29 Mac 2011 10:30 PTG

chomey! meow2.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

khidmat masyarakat

Blog Archive

Blogger Templates

Minyak Herba Asma Mujarab

thnx my visitors

page view